Een hele tijd geleden zag ik op Annemerel.com een recept voor salted caramel brownies. De brownies zagen er echt god-de-lijk uit. Nu school bijna afgelopen is en ik nog iets moest bakken voor een verloren weddenschap, besloot ik ze te maken.
Ingrediƫnten
Voor de karamel
- 100 g suiker
- 60 g ongezouten (room)boter
- 3 eetlepels slagroom
- snufje zout
Voor de brownies
- 200 g suiker
- 115 g ongezouten (room)boter
- 85 g bloem
- 85 g pure chocolade
- 2 eieren
- 1 tl vanillesuiker
- snufje zout
Bereidingswijze: de karamel
Zet een pannetje op laag vuur en verdeel de suiker over de bodem. Wacht tot de suiker helemaal gekarameliseerd is en je geen klontjes meer ziet.
Als de suiker een plakkerige massa geworden is, is het tijd om de rest van de ingrediƫnten toe te voegen. Voeg de boter, slagroom en het snufje zout toe aan de gekarameliseerde suiker en meng het door elkaar.
Bedek een bord met bakpapier en giet de karamel erop. Zorg ervoor dat de karamel goed over het bord verdeeld is. Plaats het bord vervolgens voor 45 minuten in de vriezer.
Bereidingswijze: de brownies
Van tevoren: verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Smelt de pure chocolade au bain-marie. Wanneer je niet weet hoe dat in zijn werk gaat, vind je hier een handig instructiefilmpje.
Voeg vervolgens de ongezouten boter aan de gesmolten chocola toe en meng de boter met de chocola.
Doe het boter-chocolademengsel in een kom, samen met de suiker, bloem, eieren, vanillesuiker en het snufje zout. Mix goed door.
Haal daarna de karamel uit de vriezer en breek de plak in stukjes. Bij mij was de karamel nog niet helemaal hard, dus heb ik het in stukjes geknipt met een (schone) schaar. Schep een deel van de karamelstukjes door het mengsel.
Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het mengsel erin. Bestrooi de brownie met het andere deel van de karamelstukjes. Zet het baksel voor 30 minuten in de oven. Bij mij waren ze toen perfect: knapperig van buiten en nog een beetje zacht van binnen.
De brownies smaken heerlijk. Ga jij deze brownies maken?