Het heeft even (lees: een maand) geduurd tot ik dit recept klaar had om online te zetten. De cupcakes zelf mogen dan inmiddels op zijn, maar het idee blijft. Dit waren een van de lekkerste cupcakes die ik ooit heb gemaakt. Lees verder voor het recept!
Ingrediënten cupcakes (12 normale of
30 mini’s)
125 gr boter
125 gr kristal
suiker
125 gr
zelfrijzend bakmeel
2 eieren
2 el melk
Tip: wil je
chocolade cupcakes? Voeg dan 3 el cacaopoeder toe en gebruik slechts 100 gr
zelfrijzend bakmeel.
Bereidingswijze
Van
tevoren: zorg dat de
boter op kamertemperatuur is en verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Doe de boter
en suiker in een kom en meng deze met een mixer. Voeg vervolgens de eieren, het
zelfrijzend bakmeel en de melk toe en mix totdat er een zacht en luchtig beslag
ontstaat. Verdeel het beslag over papieren of siliconen cakevormpjes en plaats
de cupcakes voor 6-8 minuten (de mini’s) of 10-12 minuten (de normale) in de
oven.
Tip: prik
met een satéprikker in een van de cupcakes wanneer je denkt dat ze klaar zijn.
Blijven er nog wat kruimeltjes aan de prikker hangen? Dan moeten de cupcakes
nog even de oven in.
Ingrediënten meringue topping
125 gr
kristal suiker
4 eiwitten
2 tl vanille
aroma of extract
2 tl citroensap
Bereidingswijze
Doe de
suiker, eiwitten, vanillearoma en het citroensap in een kom en klop met een
garde alles goed door. Verwarm het mengsel au bain-marie (wat?) en klop het
met een garde tot alle suiker opgelost is. Haal vervolgens de pan (of kom) van
het vuur en mix het mengsel nog zo’n 10 minuten tot de eiwitten stijf zijn en glanzende
pieken vertonen.
Laat de meringue
vervolgens afkoelen en schep het daarna in een spuitzak. Spuit mooie toefjes op
de cupcakes, et voilà … bijna klaar!
Als kers op
de taart of in dit geval: als hart op de cupcake, steek je cocktailprikkers in
de snoephartjes (gekocht bij Kruidvat) en steek je deze in de cupcakes.
Met de
merengue die nog in de spuitzak zit, kun je schuimpjes maken. Als het goed is,
is de oven nog warm van de cupcakes, maar verwarm ‘m anders voor op 100 graden
Celsius. Neem vervolgens een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Spuit hier
toefjes op en zet de bakplaat in de oven voor 1,5 uur.